» » Hoe maak je een duurzaam magazijn?

Hoe maak je een duurzaam magazijn?

Geplaatst in: Zakelijk | 0

Duurzaamheid is nog nooit zo veel ter sprake gekomen als de afgelopen paar jaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat klanten kritischer zijn geworden; er wordt dus extra veel gelet op energieverspilling en vervuiling. Dit heeft gevolgen voor (nieuwe) bedrijven en magazijninrichting. Wil je je magazijn verduurzamen of een nieuw magazijn duurzaam inrichten? Lees dan gauw verder hoe je dit kunt doen. 

Magazijn Duurzaam Inrichten

Duurzaamheid in nieuw magazijn

Een nieuw magazijn duurzaam inrichten is misschien wel gemakkelijker dan een oud magazijn verduurzamen. Zo zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de isolering van het gebouw. Met een deur die vaak open staat vanwege vrachtwagens die in en uit moeten rijden, is het extra belangrijk om te letten op het binnen houden van de warmte. Energieverspilling kun je ook tegengaan door het licht niet onnodig aan te laten staan. Zo kun je met lichtsensoren voorkomen dat lampen branden, terwijl ze eigenlijk niet nodig zijn. 

Naast letten op isolatie en energieverspilling, kun je ook investeren in duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen boven het gebouw of plaats een warmtepomp om energie mee op te wekken. 

Duurzaamheid in een bestaand magazijn 

Het plaatsen van zonnepanelen en lichtsensoren zijn stappen die ook in een bestaand magazijn als eerste kunnen worden gezet. Stappen zetten voor duurzame energie opwekken, zijn makkelijker gezet wanneer het magazijn nog niet staat. Gelukkig zijn er zelfs voor het bestaande magazijn, mogelijkheden om te verduurzamen. 

Een goed begin is bijvoorbeeld door een zoektocht naar milieuvriendelijk schoonmaakmiddel te starten. Veel schoonmaakmiddelen bevatten namelijk chemische afvalstoffen die absoluut niet goed zijn voor het milieu. Om deze reden wordt er in huishoudens bijvoorbeeld steeds vaker gekozen voor biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voor de industriële markt ecologische schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Van plantaardige allesreiniger tot aan duurzame vloerzeep. Dit is een kleine stap in de goede richting. 

Materiaal hergebruiken

Een andere manier om een magazijn te verduurzamen is door goed de inrichting van een magazijn onder de loep te nemen. Waarom? De magazijnindustrie gooit helaas veel weg, bijvoorbeeld omdat de inrichting veranderd moet worden. Bijvoorbeeld vanwege een veranderende productlevering. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want vaak kan dit materiaal heel goed hergebruikt worden. 

Gelukkig zijn er online bedrijven voor magazijninrichting die kunnen helpen met het verduurzamen van jouw magazijn. Zij verzamelen gebruikt materiaal en verkopen dit voor een kleine prijs door aan magazijnen die dit nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld nieuwe palletstellingen nodig? Kijk dan eens naar Stellingstunt gebruikte palletstellingen! Fijn voor het milieu en natuurlijk voor de portemonnee.