» » 10 tips voor het afsluiten van een reisverzekering

10 tips voor het afsluiten van een reisverzekering

Geplaatst in: Reizen | 0

Reisverzekering afsluiten

Het is voorjaar, dus de vakantieperiode komt snel dichterbij. De reisgidsen worden gekocht en de koffers worden gepakt. Heb je aan alles gedacht? Ook aan het minder leuke gedeelte? Namelijk het afsluiten van de juiste reisverzekering? Dit belangrijke onderdeel van de vakantieplanning wordt namelijk vaak verwaarloosd. Waarom? Omdat een reisverzekering medische dekking geeft wanneer je ziek of gewond bent, je camera wordt vergoed wanneer deze breekt, je vlucht wordt geannuleerd, een familielid sterft en je moet naar huis komen, je bagage verliest of wordt gestolen . Een reisverzekering is het belangrijkste wat je voor jouw reis moet hebben (maar hoopt nooit hoeft te gebruiken).

 

Tip 1. Controleer of je voor jouw vakantiebestemming Europa of werelddekking nodig hebt

Liggen Turkije en Egypte in Europa? Al kan het antwoord evident lijken, sommige verzekeraars rekenen deze landen tot Europa, terwijl andere dat niet doen. Bij wereldwijde dekking zijn de VS, Canada of de Caraïben niet altijd inbegrepen. Ga er dus niet blindelings vanuit dat je dezelfde wereldkaart hebt als je verzekeraar en controleer dit goed voordat je op reis gaat!.

Tip 2. Medische kosten en de reisverzekering

De basisverzekering vergoedt voor iedereen spoedeisende medische zorg in het buitenland. Meestal is dat voor Europa voldoende, omdat je maximaal 100% van het Nederlandse tarief vergoed krijgt. In de meeste Europese landen zijn de kosten voor medische zorg namelijk lager dan in Nederland. Ga je buiten Europa op vakantie? Daar kan de medische zorg veel duurder zijn. Het is dan slim om de extra kosten te verzekeren via je reisverzekering in de rubriek ‘geneeskundige kosten’. Bekijk altijd de voorwaarden van je eigen zorgverzekering om te zien hoe je in het buitenland bent verzekerd.

Tip 3. Kijk goed naar de dekking voor je waardevolle spullen als je een reisverzekering afsluit

De dekking bij verlies, diefstal of schade verschilt per verzekeraar. Zowel de maximale vergoeding als de hoogte van het eigen risico verschilt. Laat waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis. Stop de waardevolle spullen die je meeneemt in je handbagage. Op vliegvelden wordt veel gestolen uit koffers. Als dit gebeurt keert je verzekeraar waarschijnlijk geen vergoeding uit.

Tip 4. Ga je met het vliegtuig, met een annuleringsverzekering krijg je bij vertraging een vergoeding

Vertraging is gedekt onder de annuleringsverzekering. Met deze dekking krijg je een vergoeding als je later vertrekt en je vakantie daardoor korter is dan gepland. Een reisverzekering vergoed verblijfskosten als je pas later dan gepland naar huis kunt vliegen. Dat geldt ook voor toiletspullen en kleding als je bagage vertraagd is.

Tip 5. Reis je met jouw eigen auto, sluit je auto goed af

Autopech is al vervelend, maar met je auto stranden in een land als Spanje is nog vervelender. Weinig Spanjaarden spreken Engels en goede hulp is in het geval van autopech natuurlijk altijd prettig. Veel automobilisten zijn in Nederland via hun eigen pechhulp ook in het buitenland verzekerd. Ga van te voren goed na of jouw huidige pechhulp ook geldt in de landen die je met de auto gaat bezoeken. Is dit niet het geval dan is een aanvullende pechhulp bij de reisverzekering zeker nodig.

Sluit je auto goed af en laat geen waardevolle spullen achter. De reisverzekering keert alleen uit als je zorgvuldig met je spullen omgaat. Als er wordt ingebroken, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Bewaar geen elektronica in je auto. Dieven gebruiken apparatuur om elektronica met bluetooth op te sporen. Neem ook altijd een creditcard mee. Die heb je nodig als je een auto moet huren omdat je eigen voertuig uitgevallen is.

Tip 6. Ga je extreem sporten, zorg dat je gedekt bent

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een actieve vakantie met soms behoorlijke uitdagingen, zoals gevaarlijke en extreme sporten. Abseilen in de Ardennen, survival in Noord Frankrijk, kitesurfen in Portugal en ballonvaren in Spanje. Het zijn zo maar een aantal voorbeelden van bijzondere sporten met extra gevaar. Leuk voor een flinke dosis adrenaline en een unieke ervaring. Wellicht heb je een doorlopende reisverzekering, omdat je regelmatig op vakantie gaat. Goed geregeld dus, of toch niet? Je dient er namelijk rekening mee te houden dat bijzondere sporten, maar ook survival, niet standaard zijn meeverzekerd op een normale (doorlopende) reisverzekering. Denk aan zorgkosten of kosten voor bijzonder vervoer. Met een reisverzekering kun je dit risico afdekken. Let op: bij de meeste basisreisverzekeringen zijn gevaarlijke sporten uitgesloten. Meestal kun je tegen een kleine premieverhoging dekking voor deze sporten krijgen.

Tip 7. Verzekerd zijn voor schade aan eigendommen kan ook handig zijn

Check of je ook verzekerd bent als jij of een gezinslid aanzienlijke schade aan je hotel, appartement of huisje veroorzaakt. Denk aan een televisie die kapot valt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt dit soort schade vaak niet. Een reisverzekering vaak wel, maar kijk wel goed wat de maximale vergoeding is.

Tip 8. Controleer het maximaal aantal toegestane reisdagen op je polis

Een doorlopende reisverzekering kent bijna altijd een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Ga je langdurig op reis? Controleer de polisvoorwaarden hoe lang je aaneengesloten in het buitenland mag verblijven.

Tip 9. Reisverzekering vergelijken

Verzekeringen vergelijken doe je bij Voordeligst.nl. Bij elke verzekering loont het om te vergelijken. Bij het afsluiten van een reisverzekering kan je gebruik maken van de handige vergelijkingstools op Voordeligst.nl. Je kan op veel verschillende reisverzekeringen zowel de kortlopende als de doorlopende reisverzekering vergelijken. Overstappen van reisverzekeraar is ook binnen no time gemaakt. Bekijk de verschillende verzekeraars en kijk hoeveel geld je kwijt bent voor het afsluiten van een reisverzekering.

Vergelijk de goedkoopste reisverzekeringen en ga zonder zorgen op reis!

Tip 10. Ga je studeren of werken in het buitenland?

Wees je er van bewust dat een reisverzekering niet bedoelt is voor langere periodes in het buitenland. Dit geldt voor zowel een buitenlandse stageperiode, een semester gaan studeren in een ander land of als je wilt gaan wonen buiten Nederland voor onbepaalde tijd. Wij adviseren daarom om voortijdig contact op te nemen met je verzekeraar. Het is van belang om zeker te weten of je volledige dekking zal krijgen tijdens jouw buitenlandse avontuur.