Naar het buitenland gaan voor je studie is voor veel studenten een droom. Het staat goed op je CV en het is een geweldige kans om iets meer van de wereld te ontdekken. Maar iedereen weet dat studeren in het buitenland vaak niet goedkoop is. Hoe regel je dit financieel en met welke kosten moet je rekening houden?
Dagelijkse kosten
Als je voor je studie een paar maanden naar het buitenland gaat, zul je merken hoeveel erbij komt kijken als je op jezelf in het buitenland. Waarschijnlijk wil jij zoveel mogelijk besparen op je dagelijkse kosten. Je dagelijkse kosten zijn afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. In het ene land zal het goedkoper zijn dat je gewend bent. Terwijl je in andere landen zult je merken dat het leven duurder is. Hier hebben we wat tips voor je hoe je op je dagelijkse kosten kunt besparen.
- Probeer zoveel mogelijk zelf te koken i.p.v elke avond eten te laten bezorgen of uit eten te gaan.
- Bespaar op je water- en energierekening door bijvoorbeeld door kort te douchen en de lampen niet onnodig aan te laten staan.
- Probeer je reiskosten zo laag mogelijk te houden door een centrale locatie te kiezen.
Huur
Waarschijnlijk is je verblijf een van de grootste kostenposten. Het is belangrijk dat je een goed “thuis” hebt waar fijn kan wonen tijdens je verblijf in het buitenland. Let op de locatie van je verblijf, als je dichterbij je werk/school zit zal je dit reiskosten besparen. Doe goede research en vraag je stagebedrijf of school om advies. Zij hebben ervaring in dit land en weten dus ook waar je wel en niet moet zitten. Over je huurcontract valt bijna altijd wel te onderhandelen, probeer dit dan ook zeker. Ga je een minor of studie in het buitenland doen? Veel scholen hebben een campus. Het is slim om deze huurprijs te vergelijken met de huurprijs van particuliere verhuurders.
Ga samen
Tijdens je avontuur in het buitenland is het fijn om een vertrouwd iemand bij je te hebben. Bovendien kun je hierdoor ook veel geld besparen, want jullie kunnen veel kosten delen.Zo ben je waarschijnlijk minder geld kwijt aan de huur, boodschappen en kosten zoals wifi.
Beurzen
Als je stage gaat lopen, een minor doet of gaat studeren in het buitenland kan je een beurs aanvragen. Er zijn veel verschillende beurzen het is dus belangrijk om goed te kijken welke voor jou van toepassing zijn. Een voorbeeld van een beurs die je zou kunnen aanvragen binnen Europa is de Erasmusbeurs. De hoogte van de beurs verschilt per land, maar het is altijd een leuk extraatje.
Studiefinanciering
Ook tijdens je studie of stage in het buitenland kun je studiefinanciering aanvragen. Dit is geld dat je van overheid leent en je uiteindelijk moet terugbetalen. Je kunt maximaal €1071,14 per maand lenen. Maar let op geld lenen kost geld!
Stagevergoeding
Plannen om in het buitenland stage te gaan lopen? Let dan op of het bedrijf een stagevergoeding biedt, verblijf verzorgt of een andere manier van compensatie geeft. Niet elk bedrijf geeft een vorm van stagevergoeding. Toch kan deze compensatie je veel geld besparen en helpen een deel van je kosten te dekken. Daarom raden wij aan daar altijd op te letten als je gaat solliciteren bij een bedrijf.
OV-vergoeding
Studenten in Nederland krijgen gratis hun reisproduct. Dit betekent gratis reizen in het weekend of doordeweeks. Studenten die in het buitenland zitten hebben hier niks aan. Daarom heeft de overheid besloten dat die studenten een OV-vergoeding kunnen aanvragen. Deze vergoeding is € 98,72 per maand.