» » Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er?

Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er?

Geplaatst in: Zakelijk | 0

Rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers

Als zzp’er heb je niet alleen meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden en financiële risico’s. Daarom is het verstandig om vooruit te denken en zowel jezelf als je bedrijf in te dekken tegen de grootste risico’s. Met een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers, bijvoorbeeld. Dit zijn de verzekeringen die elke zzp’er eigenlijk zou moeten hebben.

Altijd een inkomen

Van acquisitie tot advertenties: als ondernemer moet je zelf zorgen voor een goede boterham. Maar hoe doe je dat als je uitgeschakeld raakt? Of door langdurige ziekte (tijdelijk) niet meer kan werken? Dan kom je als zzp’er dus zonder inkomen te zitten. Tenzij je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov) hebt.

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Bedrijfsongevallen komen vaker voor dan je denkt: elke dag raken wel 200 mensen van de Nederlandse arbeidsmarkt. Door een ongelukkige val of struikelpartij op de werkvloer, bijvoorbeeld. Maar ook als je door een zwangerschap of psychische problemen (zoals een burn-out of depressie) niet meer kan werken ben je (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Met een aov voor zzp’ers verzeker je jezelf, ook in zulke tijden, van een inkomen waar je nog prettig van kunt leven.

Buffer

Misschien heb je een prima buffer of een hoop spaargeld en denk je: daar kan ik wel wat jaren van leven. Toch blijkt uit onderzoek dat dit in de praktijk vies tegenvalt – want slechts één jaar van je buffer leven kost al meer dan tien jaar aan bruto aov-premie. Bovendien kleven er fiscale voordelen van een aov: een deel van de premie krijg je namelijk weer terug van de Belastingdienst, omdat deze fiscaal aftrekbaar is.

Bijstand

Als arbeidsongeschikte zzp’er heb je pas recht op een bijstandsuitkering wanneer je door je eigen geld heen bent. Maar dat is geen vetpot: grote kans dat je rond moet zien te komen van een fractie van wat je normaal verdiende. Ook in dit geval ben je beter af met een aov voor zzp’ers: hiermee kun je namelijk tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen ontvangen.

Gratis juridische hulp

Of je nu een bv of eenmanszaak runt: voordat je het weet kun je in een juridisch conflict verzeild raken. En bij zo’n conflict kunnen de kosten al snel hoog oplopen. In dat geval kan een rechtsbijstandsverzekering je snel uit de problemen helpen.

Wellicht heb je te maken met een wanbetaler. Of weigert een opdrachtgever je voor een grote klus te betalen. Zonder juridische hulp kunnen zulke conflicten je bedrijf in gevaar brengen of, erger, een faillissement veroorzaken.

Met een rechtsbijstandverzekering beschik je over onmiddellijke hulp bij conflicten met klanten, leveranciers of afnemers. Je kunt een incassodienst inzetten om te zorgen dat je nooit meer geld misloopt. En je kunt gebruikmaken van een juridische preventiedienst, die alle belangrijke documenten voor je controleert – zodat zelfs de kleine lettertjes kloppen.