» » Goedkoper en milieuvriendelijker leven? Wij geven tips!

Goedkoper en milieuvriendelijker leven? Wij geven tips!

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

recycle

Wat vind jij belangrijker: de mate van milieuvriendelijkheid of de prijs van een product? Iedereen wilt natuurlijk  zo milieuvriendelijk mogelijk bezig zijn, maar soms staat de portemonnee dit niet toe. Daarom hebben wij dingen op een rijtje gezet die zowel milieuvriendelijk als goedkoop zijn, de perfecte combinatie dus!

Tips voor in het huis

 1. Koop in plaats van keukenrollen wasbare keukendoekjes. Hiermee voorkom je een hoop verspilling en geld. Spullen die je maar eenmalig kunt gebruiken, kun je het beste sowieso vermijden. 
 2. Heb jij een kleintje thuis? Zorg er dan voor dat je wasbare luiers aanschaft. Baby’s dragen natuurlijk elke dag meerdere luiers en wasbare luiers zorgen ervoor dat je niet elke keer met pakken luiers hoeft te sjouwen als je boodschappen doet.
 3. Gebruik in plaats van de droogmachine een ouderwetse waslijn. Wees niet bang, je kunt dit ook in de winter doen, dan duurt het alleen wat langer. Droogmachines zijn natuurlijk makkelijk, maar verbruiken ontzettend veel energie en zorgen er vaak ook voor dat je kleding sneller slijt. 
 4. Douche niet al te heet. Het beste is om koud te douchen natuurlijk, want hoe minder warm water je verbruikt hoe goedkoper de energierekening is. Het voordeel van koud water is dat het je bloedsomloop stimuleert en je spieren er goed van herstellen. Daarnaast helpt het ook nog eens bij vetverbranding. 
 5. Schaf een energiezuinige wasmachine aan. Met behulp hiervan zal er minder energie verbruikt worden en bespaar je uiteindelijk dus een hoop geld. 
 6. Kies ervoor om af en toe je kleding eens uit te hangen in plaats van alles meteen in de wasmand te gooien. Vaak is niet alle kleding dat in de wasmand ligt echt vies, maar kan het even frisse lucht gebruiken. Laat de kleding dus een middagje buiten luchten en dan verdwijnen geurtjes ook.
 7. Sluipverbruikers bestaan helaas, dus schaf een stekkerblok aan. Hiermee kun je al je apparatuur volledig uitschakelen en voorkom je dus stiekeme energieverbruikers.  
 8. Gebruik led lampen thuis in plaats van gloeilampen. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, want het is een duur grapje om deze allemaal aan te schaffen. Je verdient dit wel snel weer terug want led lampen verbruiken veel minder energie.
 9. Gebruik geen luchtzuiveringsapparaten meer. Schone lucht hoeft niet perse uit een apparaat te komen, want je kunt hier ook een plant voor gebruiken. Planten die helpen de lucht schoon te houden zijn bamboe, ficus, en varen. 
 10. Een wat grotere investering, maar kies voor zonne-energie. Vind je zonnepanelen een te dure investering? Kies er dan voor om ze te huren.
 11. Stop met het kopen van schoonmaakmiddelen en maak ze zelf. Dit bespaart geld en een hoop productie van chemische stoffen. 

 

Tips voor buiten het huis

 1. Annuleer je papieren bankafschriften en zorg ervoor dat je alles voortaan online kunt downloaden. Dit scheelt een hoop papierverspilling!
 2. In plaats van elke dag met de auto te gaan, pak eens de fiets! Helaas rijden auto’s niet op water en benzine is erg duur. Ook zorgt fietsen voor geen uitstootgassen en wordt je er fitter van, win-win dus! Steek die euro’s dus beter in je zak.
 3. Pas je rijstijl aan en rijd milieuzuinig. Zorg ervoor dat jouw auto op eco-stand staat of rijd constant dezelfde snelheid in plaats van telkens remmen en gassen. Zowel beter voor het milieu als voor de portemonnee.
 4. Ga lekker buiten sporten in plaats van in de sportschool. Je dure abonnement kun je dan opzeggen! Vaak ook nog eens milieuvriendelijker, want hoeveel mensen gaan er nu wel niet met de auto naar de sportschool? Een hoop!
 5. Vang regenwater op wat je later kunt hergebruiken in de tuin. Je kunt je planten er mee besproeien.
 6. Begin een eigen moestuintje. Super leuk om te doen en ook nog eens geldbesparend en milieuvriendelijk!