Om een huis, boot of woonwagen te kunnen kopen moeten veel mensen een lening afsluiten. Deze lening waar het huis, de boot of woonwagen als onderpand van de lening geldt heet een hypotheek. Net zoals bij een gewone lening, moet je deze lening afbetalen en betaal je rente over de hypotheek. In dit artikel geven we je een korte uitleg over hypotheken.
Vraag om deskundig advies
Of het nu de eerste keer is dat je een hypotheek gaat afsluiten of gewoon wat meer informatie wilt. Het loont altijd om iemand met ervaring om advies te vragen. Je kunt hiervoor terecht bij vrienden of familie, maar een hypotheekadviseur kan jou meestal het beste advies geven. Ieder jaar verandert er wel iets op het gebied van de wet- en regelgeving van hypotheken. Een hypotheekadviseur kan jou helpen met uitzoeken welke hypotheekvorm het beste bij uw situatie past. Je betaalt de hypotheekadviseur advies- en/of bemiddelingskosten. Een aantal andere kosten waarmee je rekening moet houden zijn: notariskosten, Nationale Hypotheek Garantie, kosten bankgarantie, bereidstellingsprovisie (i.v.t.), rente en kosten overbruggingskrediet (i.v.t.), verhuis- en inrichtingskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten, makelaarskosten (i.v.t.) en bouwtechnische keuring (i.v.t.).
De hoogte van de hypotheek
Hoeveel je maximaal kunt lenen van de bank hangt voornamelijk af van je inkomen en de waarde van de woning die je wilt kopen. Voor je inkomen wordt er gekeken naar het bruto inkomen. De tweede factor waar naar gekeken wordt is de waarde van het huis. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur. Extra kosten die komen kijken bij het kopen van een woning zoals de overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Het is dus belangrijk dat je zelf voldoende geld opzij hebt gezet. Online kun je ook je hypotheek berekenen, dan weet je precies hoeveel je kunt lenen.
Financiële hulp bij het kopen van een huis
Als starter op de woningmarkt kan het krijgen van een hypotheek lastig zijn. Financiële hulp krijgen van familie is dan mogelijk. Er zijn een verschillende mogelijkheden. De eerste optie is dat je ouders jouw het bedrag lenen. Een andere optie is een schenking, er zijn hier wel een aantal regels aan verbonden. Een combinatie van een lening en een schenking is ook mogelijk, dit heet een kasrondje. Verder kan er ook nog gekozen worden dat je ouders de woning koopt en het dan aan jou verhuurd. Je ouders kunnen dan geen gebruik maken van hypotheekaftrek. Je ouders kunnen er ook voor kiezen om hoofd aansprakelijk zijn voor de lening (borg staan). Wel zit hier een nadeel aan: gedurende het borg kunnen je ouders moeilijker een lening of hypotheek afsluiten. De laatste optie is overwaarde van de woning van de ouders gebruiken. Als je ouders overwaarde hebben op hun woning kan dit gebruikt worden als onderpand voor een deel van de hypotheek. Niet veel mensen kiezen voor deze optie want als jij je hypotheeklasten niet meer kan betalen lopen zij het risico om hun huis te moeten verkopen.