» » Lekkere en gezonde budget maaltijden

Lekkere en gezonde budget maaltijden

Geplaatst in: Gezondheid | 0

In deze tijd moeten we allemaal de broekriem wat strakker aanhalen. De prijzen van gas, elektriciteit maar ook voedsel is enorm gestegen. Toch is het belangrijk dat je iedere dag een voedzame maaltijd binnen krijgt. Vooral in de wintermaanden heeft je lichaam de broodnodige voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Wij helpen je hoe je uitgebalanceerde maaltijden op tafel zet die niet al te veel kosten. Zo houd je toch nog geld over voor andere zaken.

Lekkere en Gezonde Budget Maaltijd

Stel vooraf een weekmenu samen

Ga er op een vast moment in de week echt voor zitten om na te denken over een weekmenu. Bekijk welke producten er waar in de aanbieding zijn en stel aan de hand hiervan je maaltijden samen. Is bijvoorbeeld ergens witlof erg goedkoop haal dan een grotere hoeveelheid. De ene dag kun je hier een lekkere ovenschotel van maken door stronkjes te omwikkelen met ham en bestrooien met geraspte kaas. Een andere dag verwerk je het restant witlof in een maaltijdsalade met appel, peer en walnoten. Supergezond en boordevol vezels en mineralen. Seizoensgebonden groenten zoals witlof zijn altijd goedkoper dus pas je menu hierop aan. Door een lijstje samen te stellen voor het weekmenu denk je goed na over wat je gaat kopen en hoef je maar één keer boodschappen te doen. Zorg dat je gegeten hebt voordat je naar de winkel gaat want dat voorkomt impulsaankopen.

Stamppot, pasta of soep

Een stamppot is een complete maaltijd die je van verse én betaalbare ingrediënten maakt. Stamppot rode kool met gehakthachee, hutspot met plakjes rookworst erdoor, een stamppot prei, zuurkool of rauwe andijvie met salami. Een andere voordelige en voedzame maaltijd is pasta. Met een beetje pesto erdoor, restjes groente zoals broccoli of spinazie en een beetje room zet je binnen een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Nog wat gekookte pasta over? Dat kun je heerlijk verwerken in een salade. Restjes groente zijn ook heerlijk om te verwerken in een goedgevulde soep. Een handvol vermicelli erbij, een bouillonblokje en eigengemaakte soepballetjes. Of pureer tomaten, broccoli of pompoen wanneer het daar het seizoen voor is. Een broodje of stokbrood erbij en je hebt een volwaardige maaltijd.

Samen koken en eten

Wanneer je alleen bent is het goed voor te stellen dat je niet iedere dag zin hebt om te koken. Maar besef wel dat een maaltijd halen of laten bezorgen niet goedkoop is. Een oplossing hiervoor is om met enige regelmaat met vrienden, buren of (studenten)huisbewoners samen te koken om het daarna gezamenlijk op te eten. Dat is veel leuker, gezelliger en bovendien kun je de kosten delen. Om het een professioneel tintje te geven laat je schorten bedrukken. Wraps, taco’s of een Hollandse pot zal net wat lekkerder smaken wanneer je het samen met anderen maakt en verorbert. Is er nog wat over? Dan gaat het in de diepvries voor een andere keer. Lekker voordelig en je hebt nog een keer een gezonde budget maaltijd.