» » Hoe wordt de hoogte van het eigen risico en de zorgpremie bepaald?

Hoe wordt de hoogte van het eigen risico en de zorgpremie bepaald?

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Elke maand wordt er helaas weer een vast bedrag van onze rekening afgeschreven voor de zorg. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar oud is wettelijk verplicht om te betalen voor zijn basis zorgverzekering. Maar hoe werkt dit nu precies en hoe worden deze bedragen bepaald? We gaan het je uitleggen, zodat het na het lezen van dit artikel helemaal duidelijk voor je zult zijn.
Zorgverzekeraars vergelijken

Eigen risico

Bezoek ziekenhuisSinds 2008 betalen we in Nederland een eigen risico voor onze zorgverzekering. Het voornaamste doel hiermee is om mensen meer bewust te maken van de kosten voor de zorg. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf dient te betalen als je zorgkosten maakt.

De hoogte van dit bedrag is sinds de invoering in 2008 van € 150 naar € 385 per maand gestegen. Dit zijn dus eventuele extra kosten die nog eens bovenop je maandelijkse zorgpremie komen. Zorgkosten die hoger uitvallen dan het vooraf vastgestelde eigen risico zullen uiteindelijk verder door je zorgverzekering worden gedragen.

Eigen risico is van toepassing voor alle behandelingen bij een medisch specialist in het ziekenhuis. Daarnaast betaal je ook eigen risico voor medicijnen en bloedprikken. Je betaalt echter geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts of voor het krijgen van kraamzorg na de geboorte van een kind.

De zorgkosten stijgen in Nederland al jaren enorm snel. Afgelopen jaar gaf de overheid maar liefst meer dan 100 miljard euro uit aan kosten voor de zorg. Het eigen risico dient deze stijging enigszins te moeten gaan afremmen.

De stijging in de zorg komt onder andere door innovatie. Er worden steeds betere medicijnen ontwikkeld en er worden telkens nieuwe behandelingen geïntroduceerd. Maar ook de vergrijzing speelt hierbij een cruciale rol. Mensen worden immers steeds ouder en hebben daardoor ook langer zorg nodig.

TIP: Als je weinig zorg nodig hebt gehad in het verleden en ook geen zorg verwacht in het komende jaar, dan kun je er voor kiezen je eigen risico naar € 885 op te hogen. Je premie zal hierdoor dalen, waardoor je maandelijks kosten tevens minder worden. Uiteraard loop je daarbij wel het risico dat je uiteindelijk je volledige eigen risico gebruikt en daardoor duurder uit bent.

Zorgpremie

Eigen risico zorgverzekeringDe hoogte van je premie wordt bepaald door verschillende factoren. Als eerste kijken we naar de basispremie. Dit is het gedeelte dat wettelijk verplicht is en waar je dus altijd voor dient te betalen. De basisverzekering betreft een homogeen product, wat inhoud dat elke aanbieder in principe hetzelfde pakket aanbiedt. Hierdoor zul je ook merken dat de tarieven onderling tussen zorgverzekeraars minimaal zijn.

Daarnaast heb je ook nog de aanvullende verzekering. Dit gedeelte is echter niet wettelijk verplicht, waardoor zorgverzekeraars ook de mogelijkheid hebben om zelf de inhoud van de dekking te bepalen. Hierdoor zul je ook opmerken dat er nogal wat verschil kan zitten tussen de verschillende zorgverzekeraars. Het goed vergelijken van alle opties is daarbij vaak lonend, waarbij je zult besparen op je maandelijkse premie.

TIP: Je kunt je basisverzekering en aanvullende verzekering los van elkaar afnemen bij twee verschillende aanbieders. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om nog verder te besparen op je zorgkosten. Je bent dus zeker niet genoodzaakt om bij je zorgverzekeraar je basisverzekering als je aanvullende verzekering af te sluiten.
Zorgverzekeraars vergelijken